5

My motorcycle, a KTM Duke 200, while riding is producing varying acceleration. This is during a single ride. For about a few minutes, the acceleration is alright, then after a few minutes, the acceleration seems to drop. Once I turn off the bike at traffic, and I start again, the acceleration seems normal. After a few minutes, the problem occurs again.

  1. The fuel is not a problem, as I'm refilling high grade fuel, which I've been using from a long time.
  2. I've checked out the air filter and I clean it thoroughly. In fact, even changed it to just check if that was the issue.

So what might be a problem? Am I looking at anything major?

  • Does the turn-off-turn-on fix work when the engine is hot? – Zaid Feb 29 '16 at 17:35
  • What year is your Duke? – DucatiKiller Feb 29 '16 at 17:40
  • @Zaid - Yeah. It works. But for like two minutes or so. – Iceman Feb 29 '16 at 17:51
  • @DucatiKiller - It's a 2013 one. She's clocked 30000 km. – Iceman Feb 29 '16 at 17:52
  • Carburetor or fuel injection version? – DucatiKiller Feb 29 '16 at 17:54
4

Since this is a fuel-injected bike, this sounds like an air-fuel mixture problem.

Air-fuel mixture problems arise when the mixture is either too lean or too rich. If bad enough, both can result in poor acceleration:

  • In lean mixtures, there is too much air and/or too little fuel

    Typical causes for this include an intake leak which is allowing unmetered air, malfunctioning MAF/MAP/lambda sensor and partially-clogged injector.

  • In rich mixtures, there is too little air and/or too much fuel

    A stuck-open injector, over-pressurized fuel line, under-reading MAF/lambda sensor could cause this.

The temporary "restart" fix makes me suspect a bad lambda sensor; it's quite common for vehicles to run in open-loop mode for a couple of minutes. Assuming this is a narrowband sensor, you could confirm that it is working as it should using the test outlined here.

  • This sounds more like fuel starvation to me rather than lean. – DucatiKiller Feb 29 '16 at 19:48
  • @DucatiKiller isn't that the same thing? – Zaid Feb 29 '16 at 19:53
  • I've always, right or wrong, differentiated the two between a fuel system delivery issue between the injector and the pump and a lean condition from unmetered air or a mapping issue of some sort. Perhaps I'm splitting hair but that's just how my mind has segregated issues over time – DucatiKiller Feb 29 '16 at 19:55
  • A lean condition may be caused by fuel starvation, but isn't the only possible cause. However fuel starvation will always cause a lean condition... – Nick G Feb 29 '16 at 21:40
2

It may be something with the ignition system. Check the spark-plugs. This tends to happen if there is dirt or some type of gunk on a spark plug.

Might be worth checking the throttle position sensor.

The fuel system may require cleaning with some Seafoam or some liquid cleaner that works well with cleaning fuel systems.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.