Take the 2-minute tour ×
Motor Vehicle Maintenance & Repair Stack Exchange is a question and answer site for mechanics and DIY enthusiast owners of cars, trucks, and motorcycles. It's 100% free, no registration required.

1.7 CDTI, Astra, 25000 miles, Car makes squeaking noise for 1-5 seconds straight after start, depending on the temperature it was sat overnight in the cold which is below freezing temperature and then noise is completely gone. Took to garage for yearly service, they changed the glow plug and left it overnight to see the problem occures, the next morning(the weather was mild) it was completely OK. Now after few weeks the problem is back(the weather has been cold). I'm completely novice when it comes to engine anatomy. Still I suspect, its has to do with the temperature. Help please.

share|improve this question
2  
My best guess is a slipping belt. –  R.. Mar 18 '13 at 3:33

2 Answers 2

I'm with R. I believe it's probably a slipping belt. Some cars are notorious for that if the exact OEM belt isn't used. My Mitsubishi is one of those. Off the shelf (even high end, "guaranteed not to slip" type) belts from parts stores like to slip and squeal even when tightened to spec. OEM works fine...

That said, I did once have a very similar squealing sound on start and it was the engine oil pump starting to fail. A few months later it seized up.

share|improve this answer

Slipping belt like the others have said, or possibly a squeaky pulley bearing. I have the latter on my '12 Focus. It only occurs at just the right humidity and temperature, so the shop has never been able to reproduce.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.