Take the 2-minute tour ×
Motor Vehicle Maintenance & Repair Stack Exchange is a question and answer site for mechanics and DIY enthusiast owners of cars, trucks, and motorcycles. It's 100% free, no registration required.

1990 Toyota 4Runner, V6, automatic transmission, 2 or 4 wheel drive (which I always keep in 2WD). I've owned the car for about two months, the previous owner, whom I know and trust, drove this car for a year without any major troubles.

Update 2012-10-22 - It happened again this morning, on a 55 MPH highway. I think it's a pump or the alternator, because it sounds an awful lot like this YouTube video, but a lot louder. It seems to go away once the car has slowed down enough for the motor to go below ~1000 RPM (unless it's something that spins in direct proportion to the wheels, as opposed to the motor). Needless to say, this makes positively identifying the source of the noise difficult. I guess the question now is, "what other than the alternator can make this kind of sound"?

I was driving on the interstate, and after less than two minutes, a loud noise started in the engine compartment or dashboard. It sounded like a giant fan straining to suck air, or a motor spinning at a million RPM. The noise didn't fade immediately when I took my foot off the gas, but it seemed like it got quieter as the wheels slowed down - it was gone (or almost completely gone) by the time the wheels stopped. I got into the breakdown lane, shut off the engine, checked under the hood, and there was no smoke, unusual smell or anything falling off. I restarted the engine, looked under the hood again, and everything was running and sounding fine. I got off the interstate, and finished driving to work on the back roads, and the noise did not return. Steering, acceleration and braking were fine during the incident. I drove it back and forth to work the next few days, including on the interstate, but it doesn't reliably recur, and it always goes away by the time the car comes to a full stop.

It may or may not be related, but I just replaced the steering gear box and switched from 33x12.50-15 to 31-10.50-15 tires (previous owner took it offroading, but I'm not into that) two days before the first incident. After replacing the steering gear box and tires, the steering seemed tight for a day, but that got better rapidly on its own. As I said above, during the loud noise, the steering seemed fine and responsive while I was coasting into the breakdown lane, which is why I question whether it is related.

So, any ideas? It sounds like bearings dying in something that spins (belts can't make that noise, can they?), but since the noise is gone by the time the car comes to a stop, positively identifying the source may prove tricky.

share|improve this question
2  
You say the sound may have been like "a motor spinning at a million RPM". Could it have been that the engine was in fact running at a high RPM at this point? Maybe it kicked down a gear or the transmission was slipping or otherwise acting up. Does this vehicle have a tachometer (RPM gauge)? If so, go create the problem again and watch the engine RPM. –  mac Oct 17 '12 at 17:01
    
It does have a tach, but I didn't think to pay attention to the gauges while the noise was happening. If I have to try and replicate before I figure out what happened, I will remember to check all the gauges - I also have oil pressure, battery voltage, and temperature gauges. –  Sam Skuce Oct 17 '12 at 18:22
2  
I don't think it's likely to be the source of your noise, but in the frequently helpful spirit of "check the last thing you touched," you may want to look at your power steering fluid level. Low fluid can make for noisy PS systems, and if you just had the system open, it's worth checking. Maybe the system was incompletely bled when you topped up the PS fluid. –  mac Oct 22 '12 at 16:20
    
That was the first thing I checked the first time it happened. The fluid level seemed fine at the time, but I should check it after it's cooled off as well. I'll do that this afternoon, thanks. –  Sam Skuce Oct 22 '12 at 16:25
    
@mac, your comment is a good start towards an answer. You should put it in the block below so I can vote for it.... –  Bob Cross Oct 22 '12 at 19:49

2 Answers 2

up vote 2 down vote accepted

I think it's the speedometer or speedometer cable. It happened repeatedly this morning (it seems like cold weather really brings it out). It really sounds like it's coming from the dashboard, and is correlated with wheel speed, and it sounds like the noise at http://youtu.be/ICiJuEBbf6A, except it's more consistent once it starts, and I don't laugh like that, I groan when it happens. I'm going to try lubing or replacing the cable, and if that doesn't work, I found a few compatible instrument clusters on EBay, although that will mean invalidating the odometer reading (shouldn't be a big deal, since I intend to drive this beast all the way to the junk yard, just hopefully not for a couple of years). I'll post back with the results, positive or negative.

share|improve this answer
    
What was the result? –  Nathan Fig yesterday

I don't think it's likely to be the source of your noise, but in the frequently helpful spirit of "check the last thing you touched," you may want to look at your power steering fluid level. Low fluid can make for noisy PS systems, and if you just had the system open, it's worth checking. Maybe the system was incompletely bled when you topped up the PS fluid.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.