Take the 2-minute tour ×
Motor Vehicle Maintenance & Repair Stack Exchange is a question and answer site for mechanics and DIY enthusiast owners of cars, trucks, and motorcycles. It's 100% free, no registration required.

I have a 2000 Jeep grand Cherokee. I can jump or charge, drive it, then the moment I shut it off it is dead and needs a jump. I have pulled all of the fuses, and bought numerous batteries. It is not the alternator. Something is draining my battery. It seems to do it while it sits and while I drive it. I have had other mechanics look at it with no success.

Through research it seems that these cars have a lot of problems with this type of issue. I'm looking for any help and hoping someone has found the solution to this problem.

share|improve this question
add comment

2 Answers

If the battery is so dead that immediately after stopping it can't start again, then it is not charging. You say that the alternator is fine, but have you checked the charging circuits?

Check for a static parasitic draw (see my answer to this question, or various others here on similar subjects). Check the current being produced by the alternator, and the voltage across the battery, both with the engine running and off. It should be around 13.5v with the engine running, if the charging system is working correctly.

share|improve this answer
1  
also, if your battery was completely dead, you might want to charge it using a trickle charger overnight for a deep charge. alternators are not usually designed to charge a battery from zero, they mostly just replenish the surface charge that's used to start the car. –  vlsd Feb 13 '12 at 21:37
add comment

I also have a 2000 Jeep Cherokee and had the similar problem with the battery not charging. I checked control unit data and found that the computer thought the battery was fully charged: said the car was running at 15 volts while the actual battery voltage was only 10 volts. Basically, ECU was telling alternator not to charge. Turns out the driver in the control unit was shorted out so the battery would not charge. I installed new ECU and now it works fine.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.