Take the 2-minute tour ×
Motor Vehicle Maintenance & Repair Stack Exchange is a question and answer site for mechanics and DIY enthusiast owners of cars, trucks, and motorcycles. It's 100% free, no registration required.

I got my turbo repaired, the service told me that stopped working due to a sensor that had to be changed. It costed me a lot because they told me that the sensor was inside the turbo and it was hard to change.

After complaining about the car not running smoothly on lower RPM, they changed two solenoid valves which were not closing or opening properly. Still after this I get the same behaviour that is describe in detail below.

The car in not running smoothly at normal driving RPM, if I accelerate more I don't fill the jerkiness, which by the way is not continuous, but repeats regularly about avery 3-5 seconds,can be easily observed by driver and it is clearly more visible if the car is going up towards a hill.

If I'm thinking more, I quite similar with whats happening when you try the wrong gear.

Car details: Peugeot 307 2.0HDi / 2004, 95.000km.

share|improve this question
add comment

1 Answer 1

They may have replaced the vacuum solenoids but it sounds like the wastegate still isn't opening smoothly. If you can see the wastegate, apply vacuum slowly to the vacuum line and see if it moves smoothly through it's motion, especially when initially opening. If not, it probably still needs cleaning.

Under acceleration it needs the boost, but under constant drive it should be opening and closing that a tiny bit as it runs but if it can't it will increase vacuum, then it snaps open, dumps boost, then releases vacuum.

share|improve this answer
    
I'm not a mechanic, but I will print this and give it to my new service guys. Do you think it could also be related to the injectors and be just a coincidence that I got this after having the turbo repaired? Does it makes sense to check the injectors? (the CPU does not report any problem with them). –  sorin Aug 29 '12 at 11:11
    
I am not familiar with the Peugot 2.0 HDi engine, but it sounds more like a turbo or vacuum leak than an injector issue. Some turbos use vacuum to close the wastegate and some use it to open it. But if it's bucking like that, especially after turbo work, that's where I would start. On a cold engine with a hand vacuum pump it's only a 5 minute check. –  Chris Chubb Sep 17 '12 at 19:41
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.