Take the 2-minute tour ×
Motor Vehicle Maintenance & Repair Stack Exchange is a question and answer site for mechanics and DIY enthusiast owners of cars, trucks, and motorcycles. It's 100% free, no registration required.

Subaru 2004 2l auto tip tronic. It seems to hesitate or have slow or lack of power when you accelerate slowly

share|improve this question
1  
Can you give us any more information? Does it always do this or only at certain times? Does it make a difference where in the rev range it is or what gear it is in? What about whether the engine is hot or cold? –  Nick C Jun 27 '11 at 11:43

3 Answers 3

I had the same problem in my 2004 Forester xt automatic. Also the engine light was on for about a half a year. The car would first hesitate a lot to accelerate and a couple a day ago did not accelerate up a hill. My local mechanic said it could be two things: the flow meter (sensor next to airfliter) or the throttle sensor. To check the flowmeter it is very easy, just disconect the plug. I did it and the car runs prefectly so I know it is the flowmeter. Also, I had a p0107 code before. If the problem is still present, it is the throttle sensor.

share|improve this answer

I have a 2007 Outback that had the same symptoms. Taking the MAF (Mass Air Flow) Sensor out and spraying some electronic sensor cleaner on it removed the hesitation. There are just two screws that hold it in to the intake, so it is a quick operation.

Not sure if long term the MAF needs to be replaced but for now it is holding up.

share|improve this answer
    
You might add to use electronic sensor cleaner spray for this operation, as the MAF is a sensitive piece of equipment which can be easily damaged. –  Paulster2 Dec 24 '13 at 21:52
    
@Paulster2, updated. thanks. –  jzd Dec 26 '13 at 19:56

What you need for proper engine operation is a) air, b) fuel & c) ignition. If the the air intake is not obstructed, the throttle plate/cable not loose or sticking, then look for spark plugs and ignition wires. If all that is sorted out, look for fuel pump issues, or sensor errors (although you did not mention a check engine light).

Most likely you need to replace the plugs, and/or the ignition wires.

share|improve this answer
    
It does not matter if hot or cold. It's only when ...like acceleration out of a drive way. –  Shane Jun 28 '11 at 5:33
    
A throttle position sensor error might slip by unnoticed by the computer. I've had that problem before. –  Brian Knoblauch Jun 28 '11 at 12:10

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.